گرانول پلاستیک چیست و چگونه تولید میشود؟

گرانول پلاستیک نوع خاصی از پلیمر نیست که بتوان آن را در دسته‌ بندی‌ های مختلف پیدا کرد.

این فراورده یک ‌شکل خاص از پلیمر است که به ‌صورت دانه‌ ای و در صنایع پتروشیمی به دست می‌ آید و در مصارفی چون ذوب و شکل‌ دهی مورد استفاده قرار می‌ گیرد. و به عنوان یکی از مواد اولیه پلاستیک مورد استفاده قرار میگیرد. این قطعات از فرایند ورود پلیمر به دستگاه گرانول ساز شروع می‌ شوند و با ذوب شدن پلیمر ادامه پیدا می‌ کنند. با پیشروی در این فرایند، پلیمر ذوب‌ شده مرتباً قطع می‌ شود. گرانول ‌ها از محبوبیت بالایی در بین تولیدکنندگان برخوردار هستند. از این رو، تولید گرانول، اهمیت زیادی دارد و تولیدکنندگان بزرگی در ایران، به عنوان تامین کننده و تولیدکننده گرانول فعالیت می کنند.

گرانول پلاستیک

روش های خط تولید

روش اول: تولید گرانول پلاستیک رشته ای (Strand Type)

در ایران معمولا از این دستگاه‌ها استفاده می‌گردد. برای ساخت گرانول در این ماشین‌ها مواد پلاستیکی معمولا آسیاب شده، ذوب شده و سپس در دستگاه اگسترودر از یک صافی فلزی عبور داده می شوند. پس از عبور از این صافی‌ها پلاستیک ذوب شده به شکل رشته‌ای در می‌آیند. با عبور این رشته‌ها از یک استخر آب، آن‌ها را خنک می‌کنند. پس از آن این رشته‌ها به یک آسیاب هدایت می‌گردند و تکه تکه شده و به حالت گرانول در می‌آیند. کیفیت محصول نهایی در این روش با گرانول مواد نو تفاوت‌هایی همچون وجود لبه‌هایی تیز و نیز خرده‌های پلاستیک دارد. همچنین بزرگترین چالش در این ماشین‌ها قطع شدن این رشته‌ها در حین فرآیند تولید است که برای حل آن نیاز به وجود یک اپراتور در کنار این دستگاه‌ها است.

روش دوم: تولید گرانول پلاستیک خشک (Hot die face cutting)

در این روش ساخت گرانول پلاستیک ، پلاستیک‌های خردشده پس از ذوب شدن در اکسترودر و عبور از صافی، از سوراخ های ریزی خارج میشود و به همان شکل مذاب بوسیله ی تیغه ای با سرعت زیاد برش میخورد و همزمان بوسیله ی ایجاد مکش و با عبور از مسیرهای لوله ای سرد و خشک می‌شود. سپس وارد مخزن بزرگتری می‌شوند که در آن با ایجاد اختلاف فشار، گرانول‌های سنگین‌تر در پایین مخزن جمع می‌گردند.

ساخت این نوع ماشین‌آلات نیاز به دقت بالاتری داشته و قیمت این خط تولید بالاتر است. اما گرانول های تولیدی در این روش بسیار شبیه به گرانول مواد دست اول است و از نظر ویژگی‌های پلاستیک، ثبات بهتری در این نوع مواد وجود دارد.

روش سوم: سیستم برش رینگ آبی (Water Ring cutting)

این روش همانند تولید گرانول خشک است با این تفاوت که مواد پس از رد شدن از صافی و بریده شدن، با استفاده از نیروی گریز از مرکز به دور مخزنی می‌چسبند. در اطراف این مخزن آب سرد می‌چرخد و خنک می‌گردند. در این روش مواد به شکل دانه‌های عدس در می‌آیند.

این سیستم معمولا برای کامپاندهای شکننده ( مثل پلی اتیلن با ۷۰ الی ۸۰ درصد کربنات کلسیم) استفاده می‌گردد.

روش چهارم: سیستم برش زیر آب (Under water cutting)

در این روش مواد همچون روش رشته ای ، پس از ذوب و عبور از صافی به زیر آب هدایت زده و در همان جا با سرعت برش می خورند. این روش معمولا برای ظرفیت های بالا (مثلا یک تن در ساعت)  استفاده می‌شود و یکی از دلایل آن، بالا بودن هزینه نگهداری سیستم (Maintenance) است. این روش برای اکثر ترموپلاستیک ها مناسب است.

ارائه انواع گرانول در بازار

در حال حاضر در صنایع تولیدی در کشور انواع گرانول با تنوع در نوع ساخت و کیفیت تهیه شده و در دسترس صنایع مختلف قرار می گیرد. از انواع درجه یک گرانول مورد استفاده در تولید و صنعت ایرانی ، می توان به گرانول لاستیک، گرانول بادی، گرانول پلی اتیلن، گرانول ساختمانی و … اشاره کرد. کیفیت گرانول های موجود در بازار بسته به نوع مواد مورد استفاده در ساخت آنها ، متنوع می باشد. از این رو با درجه بندی کیفیتی به دست خریدار می رسد. برخی از مواد پلیمری مورد استفاده در ساخت پلیمر کیفیت عالی داشته و قابلیت چند بار ذوب و استفاده را دارند. با دریافت اطلاعات لازم در مورد انواع مختلف گرانول و نیز با توجه به نوع کاربرد آنها می توان گرانول مناسب را دریافت کرد.

گرانول پلاستیک

کاربرد گرانول پلاستیک

از آنجایی که سالانه ضایعات پلاستیک زیادی در سطح کشور تولید می‌شود، لازم و ضروری است که این ضایعات را بازیافت و استفاده مجدد کرد تا تولید کنندگان قادر باشند که از آنها مجددا استفاده کنند.

یکی از دلایلی که این امر اهمیت خیلی زیادی دارد استفاده از پلاستیک‌های فرسوده و دپو شده که روز به روز به حجم انها اضافه می‌شود است. با استفاده مجدد از این پلاستیک‌ها می‌توان در تولیدات صرفه جویی و همچنین کمک شایانی به محیط زیست کرد.

از گرانول در ساخت قطعات ماشین آلات و قطعاتی که برای تولید آنها نیازی به مواد اولیه دست اول نیست. می‌توان استفاده کرد تا هزینه تولید قطعات کمتر شود و تولید کنندگان بیشتری رو به استفاده از این قطعات بیاورند.

عوامل موثر در سود تولید گرانول پلاستیک

برای شروع هزینه های خود را تا می توانید پایین بیاورید. برای مثال حتما نیاز نیست کارگاه بازیافت پلاستیک خود را نزدیک شهر راه اندازی کنید و بابت آن کرایه سنگینی پرداخت کنید. تا جایی که امکانش هست یک کارگاه با قیمت مناسب با برق خوب تهیه کنید.

با انواع پلاستیک بازیافتی آشنا شوید و اطلاعات خود را بالا ببرید. امروزه دستگاه بازیافت پلاستیک پیشرفته تر شده اند و اکثر پلاستیک ها را بازیافت می کنند. اما بهتر است تمرکز خود را بر روی یک نوع پلاستیک بزارید تا نتیجه بهتر و سریع تری داشته باشید. اگر شریک دارید یا کسی را دارید که کمک شما هستند می توانید بازار بزرگ تری برای بازاریابی داشته باشید و سود های بیشتری کسب کنید. یا حتی گرانول بازیافتی خود را در آینده به محصولات صنعتی تبدیل کنید.

ظرفیت تولید دستگاه های گرانول بازیافت پلاستیک متفاوت است. از ساعتی 100 کلیو تا 600 کیلو را می توانید گرانول کنید و در سود روزانه شما کلی تفاوت است. بنابراین هر چقدر ظرفیت تولید شما بالاتر باشد قطعا درآمد بیشتری هم خواهید داشت.اما فراموش نکنید که توان تولید بالا سرمایه در گردش بالاتر و فضای بیشتری را نیاز دارید.

دانستن این اطلاعات ارزشمند به نتیجه گیری بهتر، کمک میکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *