تاریخچه سیستم عامل ویندوز و انواع آن

سیستم عامل ویندوز یکی از محبوب ترین سیستم عامل ها محسوب میشود که در دسترس کاربران وجود دارد و افراد زیادی از آن استفاده می کنند. سیستم عامل زبان مشترک بین کامپیوتر و کاربران است تا بتواند دستورات را اجرا کند.

مایکروسافت ویندوز “Microsoft Windows”، در فن آوری های رایانه عنوان سیستم‌عاملی است که شرکت مایکروسافت آن ‌را برای رایانه‌های شخصی (PC) تولید کرده‌ است. این سیستم‌عامل، نسخه‌های متعددی دارد که از سال ۱۹۸۵ تاکنون به بازار عرضه شده‌اند.

دانستن اطلاعات ارزشمند در زمینه علم روز میتواند به موفقیت در زندگی کمک زیادی بکند.

سیستم عامل ویندوز

سیستم عامل ویندوز چیست؟

می دانید که ویندوز (windows) یک واژه انگلیسی است و معنای آن پنجره ها است؛ اما کاربرد ویندوز آن است که روی کامپیوتر نصب می شود و امکان استفاده از کامپیوتر را فراهم می کند. ویندوز نام سیستم عاملی است که توسط شرکت مایکروسافت که یک شرکت آمریکایی است به وجود آمده است.

ویندوز را باید سیستم عامل گرافیکی در نظر گرفت که قادر به اجرای نرم افزارها، اجرای بازی ها، پخش فیلم ها و اتصال به اینترنت، محاسبات خانگی و کارهای حرفه ای کاربرد دارد.

رابط کاربری گرافیکی که ویندوز دارد، بسیار قوی است و از بسیاری از دستگاه های جانبی پشتیبانی می کند و به همین دلیل محبوبیت بالایی در بین کاربران دارد.

وظایف سیستم عامل ویندوز چیست؟

Windows و DOS چه تفاوتی دارند؟

داس و ویندوز هر دو سیستم عامل های متفاوتی هستند که داس در شرایط فعلی کمتر مورد استفاده قرار می گیرد، در حالی که ویندوز یک سیستم عامل رایج است. تفاوت اصلی این سیستم عامل ها در این است که DOS یک سیستم عامل تک کاربره و مبتنی بر CLI است. در حالی که نسخه های ویندوز سیستم عامل های چند کاربره، چند وظیفه ای و رابط کاربری گرافیکی هستند.

سیستم عامل ویندوز

انواع سیستم عامل ویندوز

سیستم عامل ویندوز ۱

در نوامبر سال ۱۹۸۵ بود که ویندوز ۱ پا به جهان گذاشت! این نسخه از ویندوز بیش تر از آن که یک سیستم کامل و تمام عیار باشد، بیشتر یک واسط تعاملی گرافیکی برای داس به شمار می رفت.

ماوس و محیط پنجره ها، دسترسی ویندوز را بیشتر می کرد، اما به صورت کلی محیط گرافیکی آن بسیار ساده و ابتدایی بود.

سیستم عامل ویندوز ۲

ویندوز ۲، به صورت تقریبی دو سال پس از ویندوز ۱ وارد بازار شد. در ویندوز ۲ این امکان وجود داشت که پنجره ها روی یک یکدیگر قرار بگیرند. در این ویندوز آیکون ها ظهور کردند و این سیستم عامل قادر بود تا حافظه بیشتری یعنی ۱ مگابایت را مدیریت کند!

سیستم عامل ویندوز ۳

در ماه اکتبر سال ۱۹۹۰ بود که واسط تعاملی گرافیکی یک بازسازی کامل را تجربه کرد اما به کمال نرسید! چرا که هنوز در این نسخه ویندوز خبری از تسک بار و منوی استارت نبود؛ اما تغییرات آن بسیار قابل توجه بود، برای مثال این نسخه سیستم عامل قادر بود از کارت گرافیکی ۲۵۶ رنگ استفاده کند و از رم تا ۱۶ مگابایت را نیز پشتیبانی می کرد که جهش خوبی محسوب می شد.

ویندوز ۹۵

بسیاری از افراد اعتقاد دارند که ویندوز ۹۵ انقلابی در نرم افزار ها و سیستم عامل های زمان خودش بود. این ویندوز جنجالی در آگوست سال ۱۹۹۵ به همراه اینترنت اکسپلور ۴ عرضه شد. از آن جایی که ویندوز ۹۵ پس از ویندوز ۳ وارد بازار شده است، با عنوان ویندوز ۴ نیز شناخته می شود.

Windows CE

در سال 1996 بود که مایکروسافت نسخه جدیدی از ویندوز را تحت عنوان Windows CE منتشر کرد. این نسخه ویندوز، کامپیوتر های جیبی را هدف قرار داد و برای اولین بار رابط کاربری ویندوز 95 را برای گجت های موبایل فراهم کرد و معماری که این نسخه ویندوز داشت، پایه ای برای محصولات بعدی مایکروسافت در حوزه موبایل شد.

طراحی که این ویندوز داشت، انرژی کمی مصرف می کرد و با حافظه های فلش سازگار بود و بدون آن که به حافظه رم زیاد نیاز داشته باشد، کار خود را به راحتی انجام می داد.

Windows CE به همراه گجت های پرتابلی که ساخت شرکت هایی مانند NEC و LG بودند به دست کاربران رسید. بسیاری از این گجت ها نسخه موبایل آفیس مانند ورد، اکسل و پاورپوینت را دارند. کاربرانی که از Windows CE استفاده می کردند، می توانستند به کمک کابل سریال RS232 فایل های خودشان را با کامپیوتر ویندوزی سینک کنند که بعدا امکان سینک کردن به کمک شبکه هم فراهم شد.

ویندوز ۹۸

ویندوز 98 که Memphis هم گفته می شود، در سال 1998 عرضه شد و  به صورت گسترده تری در جهان استفاده می شد، تا آن جایی که هنوز  هم از برخی از افراد از این ویندوز استفاده می کنند.

این ویندوز نسبت به ویندوزهای قبلی امکانات بیشتری داشت که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

هرچند که ویندوز ۹۸ از نظر سیستم عاملی ضعیف است، اما از نظر اختصاص دادن منابع سیستم به خود، خوب است.

ویندوز ۲۰۰۰

این ویندوز در سال ۲۰۰۰ معرفی شد و برای سیستم های شخصی تولید شد؛ کاربرد این سیستم عامل برای ایستگاه های کاری و سرورهای شبکه است.

ویندوز XP

یک سال پس از ویندوز 2000، ویندوز XP در سال 2001 عرضه شد و تا پایان سال 2006 انتشارش ادامه یافت. بعد از تولید شدن این ویندوز، سرویسی از پک ها هم به این ویندوز افزوده شد.

ویندوز ویستا

در سال 2007 ویندوز ویستا منتشر شد که محیط کاربری متفاوتی از ویندوز XP داشت و به همین دلیل کاربران نسخه XP در زمان کار با ویستا با دشواری هایی مواجه می شدند. اما با این وجود می توانیم بگوییم که شرکت مایکروسافت ویندوز ویستا را به بهترین شکل طراحی کرده است، اما در عمل این ویندوز مشکلاتی نیز به همراه داشت.

ویندوز ۷

در تاریخ ۲۲ اکتبر سال ۲۰۰۹ هفتمین نسخه از مجموعه سیستم عامل های ویندوز شرکت مایکروسافت به بازار عرضه شد. این ویندوز، ویندوز ۷ نام گرفت و با هدف استفاده در سیستم های کامپیوتری شخصی و اداری به بازار عرضه شد.

ویندوز ۸

در ۲۶ اکتبر سال ۲۰۱۲ این سیستم عامل به بازار عرضه شد و علاوه بر سیستم های شخصی، در تبلت ها و حتی تلفن های همراه قابل اجرا بود. ویندوز هشتمین نسل از سیستم عامل های ویندوز است و علت نام گذاری آن به ویندوز ۸ به همین دلیل است.

جالب است بدانید که یک سال بعد، ویرایشی از ویندوز ۸ به بازار عرضه شد که با نام ویندوز ۸/۱ نام گرفت.

ویندوز فون

این ویندوز (به انگلیسی: Windows Phone ) سیستم‌عاملی است که توسط شرکت مایکروسافت برای گوشی‌های هوشمند ساخته شده و جانشین پلتفرم ویندوز موبایل است.

ویندوز ۱۰

ویندوز ۱۰ ابتدا با عنوان نسخه جایگزین ویندوز ۸/۱ در ۸ مهر سال ۱۳۹۳ شمسی رونمایی شد، اما در ۷ مرداد سال ۱۳۹۴ نسخه نهایی آن انتشار پیدا کرد و کاستی های ویندوز ۸ را به خوبی پوشش داد. تغییراتی که در این ویندوز جدید اعمال شده است، شامل بازگشت دوباره منوی استارت، امکان استفاده از چندین دسکتاپ مجازی، امکان اجرای برنامه های دانلود شده از فروشگاه ویندوز به صورت ویندوزی، بهبود ساپورت بهتر از ماوس و کیبورد.

ویندوز ۱۱

در ۲۸ ژوئن سال ۲۰۲۱ به صورت رسمی ازاین ویندوز رونمایی شد که آن را توسعه یافته سیستم عامل ویندوز ان تی مایکروسافت قلمداد می کنند. ویندوز 11 که جدیدترین سیستم عامل ویندوز می باشد در 5 اکتبر 2021 منتشر شد. این نسخه شامل ویژگی هایی همچون باز طراحی رابط کاربری، وسط چین شدن آیکن های نوار وظیفه به صورت پیش فرض، اضافه شدن ویجت های جدید، گرد شدن گوشه پنجره های ویندوز و.. می باشد. همچنین قابلیت اجرای اپلیکیشن های اندروید در ویندوز 11 وجود دارد که این برنامه ها از طریق Windows Store و Amazon Appstore قابل دانلود هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *